"Furiosa", "Garfield at the Movies", "Chimera" och "Atlas": veckans huvudpremiärer (2024)

Foto: från öppna källor

Vi erbjuder ett urval av de mest efterlängtade premiärerna denna vecka

Huvudpremiären på biograferna den här veckan blir den postapokalyptiska actionfilmen ”Furiosa: The Mad Max Saga” från kulten George Miller – med Anya Taylor-Joy och Chris Hemsworth i huvudrollerna.

Även på storbildsskärmar kan du se den animerade komedin ”Garfield at the Movies”, den romantiska komedin ”Chimera” med ”Rivals”-stjärnan Josh O’Connor i titelrollen, det historiska dramat ”One Life” med Anthony Hopkins och Helena Bonham Carter och en arthouse-dokumentär ”Nam June Pek: The Moon is the Oldest TV” och den typiska franska komedin ”Meet the Goat!”

Samtidigt kommer sci-fi-filmen ”Atlas” med popikonen Jennifer Lopez att släppas online på Netflix, skriver UNIAN i en recension.

Furiosa: Mad Max. Saga

Furiosa: A Mad Max Saga (USA, Australien, 2024, äventyr/fantasy/action/postapokalyptisk)

Filmen är både en prequel och en spin-off till 2015 års film Mad Max: Wrath Road. Det utspelar sig 45 år efter världens fall, när unga Furiosa kidnappas från den matriarkala Green Place of Many Mothers och ges i händerna på en stor Biker Horde ledd av Dementus. När de tar sig igenom ödemarken tillsammans stöter de på Immortan Joe’s Citadel. När två tyranner slåss om dominans, möter Furiosa många utmaningar när han försöker hitta hem.

Filmen regisserades och skrevs av George Miller, som också regisserade de tre första originalfilmerna Mad Max med Mel Gibson (1979, 1981 och 1985) och startade om franchisen 2015 med Mad Max: Fury Road med Tom Hardy och Charlize Theron som Furiosa.

Huvudrollen i filmen spelas av Anya Taylor-Joy (TV-serien ”Queen’s Progress”, filmerna ”The Witch”, ”Split”, ”Menu”, ”Varyag”). Ursprungligen planerade de att ge rollen som Furiosa till Charlize Theron, med hjälp av en föryngringsteknik, men till slu*t bestämde sig George Miller för att överge denna idé.

Medverkande i filmen är även Chris Hemsworth (Thor, The Avengers, Extraction), som spelar rollen som Dementus, Tom Burke (Mank, The Crown-serien) som Praetorian Jack, Laci Galm (The Matrix-serien, serien ”Preacher”) i rollen som Immortan Joe och andra.

Filmen hade premiär på den 77:e filmfestivalen i Cannes den 15 maj 2024 och släpptes i Australien den 17 maj. I resten av världen, inklusive Ukraina, kommer den att visas på bio 23-24 maj.

Filmen har för närvarande 8,1 av 10 i betyg på IMDb, medan den på Rotten Tomatoes har 87 % kritiskt godkännande med en ”Certified Fresh”-utmärkelse. Samtidigt gav filmexperter på Metacritic den 80 av 100 poäng, vilket motsvarar den karaktäristiska ”allmänt positiva recensioner”.

Garfield i filmerna

The Garfield Movie (USA, 2024, komedi/äventyr/familj/animation)

Favoriten bland miljoner, den feta röda katten Garfield återvänder till storbildsskärmarna. Han hatar måndagar, älskar lasagne och tittar på tv varje dag. Men den här gången väntar ett oväntat äventyr honom utanför huset. Efter ett tillfälligt möte med sin sedan länge förlorade far – en smutsig grändkatt – tvingas Garfield och hans vän Odie lämna sitt sorglösa liv bakom sig och ge sig ut på en vild resa.

I originalversionen röstades huvudkaraktärerna av Chris Pratt (Guardians of the Galaxy, Jurassic World-serien), Samuel L. Jackson (Pulp Fiction, Star Wars, Avengers-serien), Nicholas Hoult (Mad Max: Wrath Road”, ” Menu”, ”X-Men”-serien), Hannah Waddingham (”Stunt Man”, tv-serien ”Game of Thrones”, ”Ted Lasso”) och andra. I den ukrainska dubbningen gav Vladimir Dantes, Grigory German, Mikhail Kukuyuk och andra sina röster till huvudpersonerna.

Filmen regisserades av Mark Dindal, som tidigare arbetat med många Disney-projekt som specialeffektanimatör och även övervakat specialeffekterna på flera filmer, som The Little Mermaid (1989) och The Rescuers Australia (1990). Han gjorde sin regidebut 1997 med den animerade filmen Cats Don’t Dance.

Filmen har för närvarande en poäng på 6 av 10 på IMDb, medan den har 58% godkännande från kritiker på Rotten Tomatoes. Samtidigt gav filmexperter på Metacritic den 40 av 100 poäng, vilket motsvarar egenskapen ”blandade eller genomsnittliga recensioner”.

Chimär

La chimera (Frankrike, Italien, Schweiz, 2023, komedi/äventyr/romantik)

Filmen utspelar sig i Italien på 1980-talet. När han återvänder till sin hemstad vid havet, möter Arthur ett lokalt gäng gravrövare. Mannen har en gåva som är av stort intresse för svarta arkeologer – förmågan att känna tomhet. Dess kraft hjälper till att berika sig själv genom att avslöja den antika världens dolda hemligheter på jorden, men leder också till oväntade konsekvenser.

Huvudrollen i filmen spelades av stjärnan i ”Rivals” Luca Guadagnino – den brittiske skådespelaren Josh O’Connor, även känd för sin roll som den unge prins Charles i tv-serien ”The Crown”. Han hade sällskap av den legendariska Isabella Rossellini (Blue Velvet, Death Becomes Her, The Astronaut), den stigande franska stjärnan Lou Roy-Lecollinet (Three Memories of My Youth) och den italienska skådespelerskan Alba Rohrwacher (Tale of Tales, ”Happy Lazzaro” , ”Främling dotter”). Hon är äldre syster till ”Chimera”-regissören Aliche Rohrwacker (”Mirakler”, ”L’Lazzaro”).

Filmen hade premiär på filmfestivalen i Cannes 2023, där den tävlade i huvudtävlingen och fick positiva recensioner från kritiker.

Filmen har för närvarande en IMDb-poäng på 7,3 av 10, medan den på Rotten Tomatoes har 94 % godkännande från kritiker med en ”Certified Fresh”-utmärkelse och 70 % godkännande från publiken. Samtidigt, på Metacritic, gav filmexperter den 91 poäng av 100 poäng med utmärkelsen ”Måste se” (motsvarande kännetecknet för ”universellt erkännande”) och den allmänna publiken – 6,6 av 10 poäng (”allmänt” positiva recensioner”).

Ett liv

One Life (Storbritannien, Australien, USA, 2023, drama/historisk/biopic)

Handlingen i filmen kretsar kring en blygsam och privat gentleman, Nicholas Winton, som är inbjuden till en tv-talkshow, där han äntligen får veta hela sanningen om händelserna under andra världskriget, när han försökte rädda hundratals barn från döden i ett koncentrationsläger. Ett liv kan förändra hundratals människors öden – både förr och nu.

Huvudrollerna i filmen spelades av Anthony Hopkins (”The Silence of the Lambs”, ”The Father”, ”Meet Joe Black”), Helena Bonham Carter (”Fight Club”, ”Charlie and the Chocolate Factory”, ”Harry Potter”-serien), Jonathan Pryce (”Tomorrow Never Dies”, ”The Two Popes”, ”Pirates of the Caribbean”-serien), Lena Olin (”The Ninth Gate”, ”Queen of the Damned”, ”Astronaut” ”), Johnny Flynn (”Emma”, ”David Bowie: The Story of a Man from the Stars”, serien ”Ripley”) och andra.

Filmen regisserades av den brittiske tv-regissören James Hawes, som tidigare har arbetat med många tv-serier, inklusive Black Mirror, Merlin, Tabloid Horrors, The Alienist och Slow Horses. Detta är hans långfilmsdebut som regi.

Filmen har för närvarande en IMDb-poäng på 7,5 av 10, medan den på Rotten Tomatoes har 91% godkännande från kritiker med en ”Certified Fresh”-utmärkelse och en 95% godkännandebetyg från publiken. Samtidigt bedömde filmexperter på Metacritic den 69 av 100 poäng och den allmänna publiken – 6,5 av 10 poäng, vilket i båda fallen motsvarar egenskapen hos ”allmänt gynnsamma recensioner”.

Nam June Baek: The Moon är den äldsta TV:n

Nam June Paik: Moon Is the Oldest TV (USA, 2023, dokumentär/biopic)

Den här dokumentären är tillägnad den amerikansk-koreanska konstnären Nam June Baek, som kallas den digitala tidsålderns Nostradamus, som förutspådde Internets uppkomst. Hans idéer finns i globala medier, sociala nätverk och MTV-estetiken. Konstnären föddes i Korea, som vid den tiden var ockuperat av Japan, och fann sin kreativa frihet i efterkrigstidens Tyskland, där han studerade för att bli kompositör. Ett möte med den amerikanske kompositören John Cage delade upp hans liv i före och efter. Inspirerad av sina djärva tillvägagångssätt tröttnade Nam June Pek aldrig på att experimentera: han skapade konst från tv och vände upp och ner på den samtida konstens värld.

Filmen har för närvarande en poäng på 6,8 av 10 på IMDb, medan den har 90% godkännande från kritiker på Rotten Tomatoes. Samtidigt gav filmexperter på Metacritic den 79 av 100 poäng, vilket motsvarar egenskapen ”allmänt gynnsamma recensioner”.

Möt Goat!

Les Chèvres! (Frankrike, 2024, komedi)

Visste du att djur på 1600-talet kunde ställas inför rätta för att ha begått ett brott? Mästaren Pompignac tror att han har hittat sitt livsverk genom att försvara den unga och oskyldiga Josette, felaktigt anklagad för att ha mördat en marskalk… Men han tog inte hänsyn till två saker. För det första konfronteras han av en formidabel motståndare – Master Valver. För det andra är Pompignacs klient… en get.

Huvudrollen i filmen spelades av den populära franska komikern Denis Boon, mest känd för filmerna ”Agent Lion”, ”Love is the Best Medicine” och ”The Understudy”.

Filmen har för närvarande betyget 4,9 av 10 på IMDb.

Atlas

Atlas (USA, 2024, äventyr/sci-fi/drama)

Filmen utspelar sig i en högteknologisk framtid. Huvudkaraktären, Atlas Shepherd, är en briljant misantropisk analytiker med en djup misstro mot artificiell intelligens som går med på ett uppdrag för att fånga en överlös robot som hon har ett mystiskt förflutet med. När planerna inte går som förväntat är hennes enda hopp om att rädda mänsklighetens framtid från artificiell intelligens att lita på den.

Huvudrollen i filmen spelades av popikonen Jennifer Lopez (”I’ll Marry You”, ”The Cage”, ”Hustlers”). Den har också Simu Liu (”Shang-Chi och legenden om de tio ringarna”, ”Barbie”), Sterling K. Brown (”Black Panther”, ”Predator”), Mark Strong (”Kingsman: The Secret Service”, ”Cruella”) och Lana Parrilla (TV-serien Once Upon a Time, The Lincoln Lawyer).

Filmen regisserades av den kanadensiske regissören Brad Peyton, mest känd för sitt arbete på storfilmerna Journey 2: The Mysterious Island, San Andreas Fracture och Rampage med Dwayne ”The Rock” Johnson, samt den postapokalyptiska komediserien Breaking Dawn.

Filmen kommer att finnas tillgänglig på Netflix den 24 maj 2024.

"Furiosa", "Garfield at the Movies", "Chimera" och "Atlas": veckans huvudpremiärer (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 6062

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.